Soita meille

Kuvien säilytys

Digitaalisten kuvien säilyttäminen vaatii hieman paneutumista ja erilaisia toimenpiteitä, jotta voit varmistaa kuviesi säilyvän vuosikymmeniä.

Tänne kokosimme tietoa erilaisista tallennusvälineistä. Lue tämä teksti ja varmista, että digitaaliset kuvasi ovat hyvässä turvassa!

Digikuvien säilytyksestä

Huolehdi aina, että sinulla on kuvat tallennettuna kahteen eri paikkaan yhtä aikaa. Näin et kadota kuviasi, vaikka toinen tallennuspaikka hajoaisi.

Tarkista myös aika ajoin, että tallennusvälineesi toimivat.

Digikuvien teettäminen paperikuviksi tai kuvakirjoiksi meillä on yksi parhaita lisävarmistuksia. Esimerkiksi edullinen HardBack-kuvakirjamme on painettu kirja, joka säilyy, kuten kirjakaupasta ostettu kirja. Siihen voi koostaa valitut kuvat sekä lisätä tekstejä ja karttoja jne. Näin kuvista syntyy tarina, joka tallettuu myös tuleville sukupolville.

Kun pilvipalvelujen salasanat ovat kadonneet, tilit poistettu käyttämättöminä ja kännykät vaihtuneet ja hajonneet, meidän ajastamme ei jää paljoakaan kuvamateriaalia jäljelle.

Ennen valottuivat filmit, nyt tulee viikossa useita muistikortteja, jotka ovat erinäisistä syistä seonneet. Yleensä kuvat pystytään palauttamaan, mutta välillä ei.

Muistikortin sisältö kannattaa tallettaa muualle tärkeiden tapahtumien jälkeen. Kukaan ei haluaisi esimerkiksi hääkuvien tai matkakuvien katoavan.

Myös tietokoneelle tallettaminen on epävarmaa. Kiintolevyt hajoavat joskus erittäin todennäköisesti ja virtapiikki tai salamanisku lähelle voi hajottaa kaikki verkossa olevat laitteet.

Kuvat on tärkeää pitää kahdessa paikassa. Muistikortilla ja koneen kiintolevyllä tai koneen kiintolevyllä ja USB:llä.

DVD

DVD-levyn säilyvyys on arviolta 3-10 vuotta riippuen käytetystä materiaalista.

USB-tikut

USB-tikulla datan säilyvyysarvio on 10 vuotta. Googlettamalla löytyvät arviot liikkuvat max. 60 vuodessa optimiolosuhteissa, mutta siihen mennessä tulevat vastaan jo komponenttien hapettumisongelmat.

Käyttämämme Integral takaa 10 vuotta säilyvyysaikaa.

Hyvä menettelytapa on siirtää kuvat ja dokumentit tikuille, laittaa ne kirjekuoriin, joihin kirjoittaa esim. “Kesä 2023” ja säilyttää kuoret varastointimuovilaatikoissa. Näin ne löytyvät ja pysyvät suojassa. Todella tärkeät voi vielä duplikoida töihin tms. tulipalon varalta.

Kiintolevyt

Kiintolevyjä ei suositella säilytettäväksi käyttämättöminä hyllyssä, koska levyn akselin voitelu haihtuu ajan myötä jumittaen levyn. Korjaus on erittäin kallista.

Kätevä säilytysmenetelmä suurille tiedostomäärille on tiedostopalvelin, joka liitetään kodin verkkoon. Raid1-asema kopioi siihen talletetut tiedot automaattisesti toiselle levylle. Jos toinen rikkoutuu, toinen varmistus toimii vielä. ATK-kauppiaat kertovat lisää aiheesta. Hinnat ovat alkaen noin 500 € levyineen.

Pelkkään pilvipalvelusäilytykseen ei kannata luottaa. Miten käy, jos palvelu vuosien saatossa lopettaa toimintansa tms.?

Varmin tapa on kaksi eri säilytyspaikkaa, joiden toiminta varmistetaan aika-ajoin. Molempia ei kannata säilyttää kotona esim. tulipalon varalta.

Tärkeimpien varmuuskopioiden toiminnan tarkistus vuosittain on syytä tehdä. Näin tietää tehdä uuden kopion toimivasta versiosta.

Kuvakalenterit
omista kuvista

Anna lahjaksi läheiselle tai osta itselle
ensi vuoden tyylikkäin ja mieleisin kalenteri.

Valokuvat digikuvista
nopeasti ja helposti

Tilaa kuvat vaikka suoraan
kännykästäsi postitse
kotiin tai nouda myymälästä.